Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ

 

Επισκόπηση 

To ΜΔΕ Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Νέων Φαρμακευτικών Ενώσεων (κατεύθυνση Φαρμακευτική Χημεία) παρέχει γενική κατάρτιση στην πορεία που περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και τη σύνθεση βιοδραστικών ενώσεων. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές εξοικειώνονται με τις μεθόδους και τις θεμελιώδεις αρχές του σχεδιασμού και ανάπτυξης φαρμάκων, από τον υπολογιστικό σχεδιασμό φαρμάκων μέχρι τη φαρμακολογία και βιολογική αξιολόγηση, που οδηγεί στην ανακάλυψη μιας ένωσης οδηγού, τη σύνθεση αναλόγων της ένωσης και τις σχέσεις δομής-δράσης, τις φασματοσκοπικες μεθόδους και αναλυτικές τεχνικές, παραδείγματα ανάπτυξης φαρμάκων σε επιλεγμένες περιοχές καθώς και ρυθμιστικές διατάξεις.  

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 4 εξάμηνα και περιλαμβάνει μαθήματα και σεμινάρια κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων εξαμήνων τα οποία αξιολογούνται από γραπτές εξετάσεις και εργασίες ανασκόπησης της βιβλιογραφίας. Οι φοιτητές εμβαθύνουν στη γνώση και ειδικεύονται σε επιλεγμένες περιοχές μέσω της ερευνητικής εργασίας η οποία πραγματοποιείται το 3ο και 4ο εξάμηνο και επιβλέπεται από διδάσκοντα του Εργαστηρίου Φαρμακευτικής Χημείας. 

Προϋποθέσεις και κριτήρια επιλογής

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους Tμημάτων ΑΕΙ Φαρμακευτικής, Χημείας, Χημικών Μηχανικών, Βιοχημείας, Βιολογίας, Σχολών Γεωπονίας, Ιατρικής και άλλων σχετικών κατευθύνσεων. Τα κριτήρια εισαγωγής περιλαμβάνουν τον βαθμό πτυχίου και τους βαθμούς στα σχετιζόμενα μαθήματα (Οργανική Χημεία, Φαρμακευτική Xημεία, Φαρμακολογία, Φυσικοχημεία, Βιοχημεία, Βιολογία κ.α.), συστατικές επιστολές, επιπλέον πτυχία ή μεταπτυχικά σε παρόμοιο αντικείμενο κλπ. Η ερευνητική εμπειρία στο πεδίο ενδιαφέροντος ή παρόμοιο πεδίο, η οποία αποδεικνύεται με δημοσιεύσεις ή παρουσιάσεις σε συνέδρια, λαμβάνεται υπόψη ως σημαντικό προσόν για την επιλογή. Οι απόφοιτοι Τμημάτων της Αλλοδαπής πρέπει να προσκομίσουν πτυχίο που να έχει αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ. Το επίπεδο γνώσης της Αγγλικής γλώσσας πρέπει να είναι τουλάχιστον Β2. 

Kάθε υποψήφιος καλείται να συμμετάσχει σε συνέντευξη από την συντονιστική επιτροπή του ΜΔΕ.

Μαθήματα 

Τα μαθήματα  (60 ECTS) οργανώνονται σε εξάμηνα και πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση στην Ελληνική γλώσσα.

Προχωρημένη Φαρμακoχημεία Ι (1o εξάμηνο)
Βιοχημική και Μοριακή Φαρμακολογία (1ο εξάμηνο)
Στρατηγική Σύνθεσης Φαρμακομορίων (1ο εξάμηνο)
Προχωρημένη Οργανική Χημεία I (1ο εξάμηνο)
Φασματοσκοπικές Μέθοδοι I (1ο εξάμηνο)

Προχωρημένη Οργανική Χημεία II (2ο εξάμηνο)
Προχωρημένη Φαρμακoχημεία ΙΙ (2ο εξάμηνο)
Προχωρημένη Φαρμακολογία (2ο εξάμηνο) 
Φασματοσκοπικές Μέθοδοι IΙ (2ο εξάμηνο)
Νομοθεσία-Ρυθμιστικές διατάξεις (2ο εξάμηνο)
Μέθοδοι βιβλιογραφικής αναζήτησης (2ο εξάμηνο)
Παρακολούθηση 12 σεμιναρίων  (Προσκεκλημένες ομιλίες)

Eρευνητική εργασία 

Η ερευνητική εργασία (60 ECTS) πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του 3ου κ 4ου εξαμήνου και μπορεί να περιλαμβάνει τη σύνθεση βιοδραστικών ενώσεων, την αξιολόγηση της φαρμακολογικής δράσης, τον υπολογιστικό σχεδιασμό φαρμάκων, την υπολογιστική και πειραματική μοριακή βιοφυσική ή ένα συνδυασμό αυτών των επιστημονικών πεδίων. 

Τέλη φοίτησης

Για τη συμμετοχή τους στο Π.Μ.Σ. Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Νέων Φαρμακευτικών Ενώσεων (κατεύθυνση Φαρμακευτική Χημεία) οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καταβάλλουν τέλη φοίτησης που ανέρχονται στο ποσό των #700,00# ευρώ ανά εξάμηνο, συνολικά #2800,00# ευρώ. Η καταβολή του τέλους γίνεται στην αρχή κάθε εξαμήνου. Απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης μπορεί να γίνει για φοιτητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα σύμφωνα με τον νόμο (ΦΕΚ 1258/19-06-2019/άρθρο 8). Οι όροι και οι προϋποθέσεις για πιθανή απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης και για πιθανή χορήγηση ανταποδοτικών υποτροφιών αναφέρονται στον κανονισμό λειτουργείας του προγράμματος. 

Πιθανοί επιβλέποντες

Μέλη του Eργαστηρίου Φαρμακευτικής Χημείας, Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας, Τμήματος Φαρμακευτικής (ΕΚΠΑ) που διδάσκουν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα: Π. Μαράκος,  E. Μικρός,  A. Τσοτίνης, N. Πουλή, A. Κουρουνάκη, A. Κολοκούρης, Γ. Ζωίδης  I. Κωστάκης, I. Παπαναστασίου, N. Λουγιάκης, Β. Μυριανθόπουλος, Γ. Λαμπρινίδης. Η ερευνητική εργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Φαρμακευτικής, μέλη ΔΕΠ και ερευνητές, αντίστοιχα από  Πανεπιστημιακά Τμήματα (Βιολογίας, Χημείας κλπ) και Ερευνητικά Ιδρύματα, όπως είναι το Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, εργαστήρια Ερευνητικών Τομεών του Ινστιτούτου Ραδιοϊσοτόπων Δημόκριτος, του Ινστιτούτου Alexander Fleming, του Ινστιτούτου Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών κλπ.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία του προγράμματος μπορείτε να δείτε στον Κανονισμό του Π.Μ.Σ. Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Νέων Φαρμακευτικών Ενώσεων.