Menu

ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χημεία Τροφίμων – Διατροφή (Επιλογής / Εβδομαδιαίες Ώρες Μαθήματος: 3 / Εβδομαδιαίες Ώρες Εργαστηρίου: 0 / Τρόπος εξέτασης: γραπτή εξέταση/Πιστωτικές Μονάδες:  4 ECTS )

Διδάσκοντες:

Χαράλαμπος Προεστός – Επίκουρος Καθηγητής

Iστοσελίδα μαθήματος (e-class): eclass.uoa.gr/courses/CHEM102/

Περιεχόμενο μαθήματος:

    • Εισαγωγή στη διατροφή. Βασικές έννοιες
    • Πέψη, απορρόφηση και μεταβολισμός των θρεπτικών υλών
    • Ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού. Υδατάνθρακες, Λίπη, πρωτεϊνες και ο ρόλος τους στην διατροφή.
    • Μεταβολισμός νηστικού και τραφέντος οργανισμού. Ασθένειες του μεταβολισμού, καρδιαγγειακά νοσήματα.
    • Μεσογειακή δίαιτα, διατροφική αξία τροφίμων που παράγει η Ελλάδα.
    • Παχυσαρκία, Διαβήτης τύπου Ι και ΙΙ, Τρέχοντα θέματα διατροφής.
    • Νερό, Ανόργανα συστατικά, Βιταμίνες. 
    • Επιμολυντές τροφίμων (βαρέα μέταλλα, τοξίνες, ΠΑΥ, φυτοφάρμακα), Αλλεργίες και τρόφιμα.
    • Οργανολοπτικά χαρακτηριστικά τροφίμων.