Χημεία Τροφίμων – Διατροφή (Επιλογής / Εβδομαδιαίες Ώρες Μαθήματος: 3 / Εβδομαδιαίες Ώρες Εργαστηρίου: 0 / Τρόπος εξέτασης: γραπτή εξέταση/Πιστωτικές Μονάδες: 4 ECTS )
Χαράλαμπος Προεστός – Επίκουρος Καθηγητής
• Εισαγωγή στη διατροφή. Βασικές έννοιες
• Πέψη, απορρόφηση και μεταβολισμός των θρεπτικών υλών
• Ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού. Υδατάνθρακες, Λίπη, πρωτεϊνες και ο ρόλος τους στην διατροφή.
• Μεταβολισμός νηστικού και τραφέντος οργανισμού. Ασθένειες του μεταβολισμού, καρδιαγγειακά νοσήματα.
• Μεσογειακή δίαιτα, διατροφική αξία τροφίμων που παράγει η Ελλάδα.
• Παχυσαρκία, Διαβήτης τύπου Ι και ΙΙ, Τρέχοντα θέματα διατροφής.
• Νερό, Ανόργανα συστατικά, Βιταμίνες.
• Επιμολυντές τροφίμων (βαρέα μέταλλα, τοξίνες, ΠΑΥ, φυτοφάρμακα), Αλλεργίες και τρόφιμα.
• Οργανολοπτικά χαρακτηριστικά τροφίμων.