Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΡΑΔΙΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ

 

To ΜΔΕ Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Νέων Φαρμακευτικών Ενώσεων με κατεύθυνση Ραδιοφαρμακευτική Χημεία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ερευνητικό Ινστιτούτο Δημόκριτος, που είναι το μόνο κέντρο στην Ελλάδα που μπορεί να χειρίζεται ραδιενεργά νουκλίδια.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 4 εξάμηνα και περιλαμβάνει μαθήματα και σεμινάρια κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων εξαμήνων τα οποία αξιολογούνται από γραπτές εξετάσεις και εργασίες ανασκόπησης της βιβλιογραφίας. Οι φοιτητές εμβαθύνουν στη γνώση και ειδικεύονται σε επιλεγμένες περιοχές μέσω της ερευνητικής εργασίας η οποία επιβλέπεται από διδάσκοντα του Εργαστηρίου Φαρμακευτικής Χημείας. Η ερευνητική εργασία μπορεί να περιλαμβάνει τη σύνθεση συμπλόκων ραδιενεργών νουκλιδίων με προσδέτες, συζευγμάτων προσδετών  πρωτεϊνών που εμπλέκονται σε ασθένειες και φαρμάκων (τα συζεύγματα δρουν ως προφάρμακα) τα οποία μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν και σύμπλεξη με νουκλίδια μέσω των κατάλληλων χηλικών ομάδων, με θεραπευτική και / ή διαγνωστική δράση ή εφαρμογή στη μoριακή απεικόνιση και τη μελέτη της βιολογικής δράσης in vitrο και σε πειραματόζωα. 

Προϋποθέσεις και κριτήρια επιλογής

Προτιμώνται πτυχιούχοι Tμημάτων ΑΕΙ Φαρμακευτικής, Χημείας, Χημικών Μηχανικών, Βιοχημείας, Βιολογίας, Σχολών Γεωπονίας, Ιατρικής και άλλων σχετικών κατευθύνσεων. Τα κριτήρια εισαγωγής περιλαμβάνουν τον βαθμό πτυχίου και τους βαθμούς στα σχετιζόμενα μαθήματα (Οργανική Χημεία, Φαρμακευτική Xημεία, Φαρμακολογία, Φυσικοχημεία, Βιοχημεία, Βιολογία κλπ), συστατικές επιστολές, επιπλέον πτυχίο ή ΜΔΕ σε παρόμοιο αντικείμενο κλπ. Η ερευνητική εμπειρία στο πεδίο ενδιαφέροντος ή παρόμοιο πεδίο, η οποία εποδεικνύεται με δημοσιεύσεις ή παρουσιάσεις σε συνέδρια αποτελεί λαμβάνεται υπόψη ως σημαντικό προσόν για την επιλογή. Οι απόφοιτοι Τμημάτων της Αλλοδαπής πρέπει να προσκομίσουν πτυχίο που να έχει αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ. Το επίπεδο γνώσης της Αγγλικής γλώσσας πρέπει να είναι τουλάχιστον Β2. 

Kάθε υποψήφιος καλείται να συμμετάσχει σε συνέντευξη από την συντονιστική επιτροπή του ΜΔΕ.

Μαθήματα 

Τα μαθήματα  (60 ECTS) οργανώνονται σε εξάμηνα, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και διεξάγονται στην Ελληνική γλώσσα.

Προχωρημένη Φαρμακoχημεία Ι (1ο εξάμηνο)
Βιοχημική και Μοριακή Φαρμακολογία (1ο εξάμηνο )
Στρατηγική Σύνθεσης Φαρμακομορίων (1ο εξάμηνο)
Προχωρημένη Οργανική Χημεία I (1ο εξάμηνο)
Φασματοσκοπικές Μέθοδοι I (1ο εξάμηνο)

Προχωρημένη Φαρμακoχημεία ΙΙ (2ο εξάμηνο)
Προχωρημένη Ραδιοφαρμακευτική Χημεία (2ο εξάμηνο)
Σύνθεση και παραγωγή ραδιοφαρμακευτικών ενώσεων (2ο εξάμηνο)
Έλεγχος Ποιότητας Φαρμάκων (2ο εξάμηνο)
Παρακολούθηση 12 σεμιναρίων  (Προσκεκλημένες ομιλίες)

Eρευνητική εργασία 

Η ερευνητική εργασία (60 ECTS) πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του 3ου κ 4ου εξαμήνου και μπορεί να περιλαμβάνει τη σύνθεση βιοδραστικών ενώσεων, την αξιολόγηση της φαρμακολογικής δράσης, τον υπολογιστικό σχεδιασμό φαρμάκων, την υπολογιστική και πειραματική μοριακή βιοφυσική ή ένα συνδυασμό αυτών των επιστημονικών πεδίων. 

Τέλη Φοίτησης 

Για τη συμμετοχή τους στο Π.Μ.Σ. Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Νέων Φαρμακευτικών Ενώσεων (κατεύθυνση Ραδιοφαρμακευτική Χημεία) οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καταβάλλουν τέλη φοίτησης που ανέρχονται στο ποσό των #700,00# ευρώ ανά εξάμηνο, συνολικά #2800,00# ευρώ. Η καταβολή του τέλους γίνεται στην αρχή κάθε εξαμήνου. Απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης μπορεί να γίνει για φοιτητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα σύμφωνα με τον νόμο (ΦΕΚ 1258/19-06-2019/άρθρο 8). Οι όροι και οι προϋποθέσεις για πιθανή απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης και για πιθανή χορήγηση ανταποδοτικών υποτροφιών αναφέρονται στον κανονισμό λειτουργείας του προγράμματος. 

Πιθανοί επιβλέποντες 

Μέλη ΔΕΠ του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας, Τμήματος Φαρμακευτικής (ΕΚΠΑ): Ι. Πιρμετής, Μ. Παπαδόπουλος (Ινστιτούτο Ραδιοϊσοτόπων Δημόκριτος). Η ερευνητική εργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με άλλους ερευνητές από το Ινστιτούτο Δημόκριτος (π.χ. Π. Μπουζιώτη), μέλη ΔΕΠ από το Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, άλλα Πανεπιστημιακά Τμήματα (Χημείας, Βιολογίας κλπ), και Ινστιτούτα Έρευνας, όπως είναι το Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Ινστιτούτο Alexander Flehming, το Ινστιτούτο Ιατροβιολλογικών Ερευνών.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία του προγράμματος μπορείτε να δείτε στον Κανονισμό του Π.Μ.Σ. Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Νέων Φαρμακευτικών Ενώσεων.