Menu

ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ

ΜΕΛΛΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.)

Τομέα Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων

 

Σπουδές

  • Διδακτορικό Δίπλωμα στη Φαρμακευτική με τίτλο « Χημική ανάλυση και βιολογική δράση μελιού, πρόπολης, βασιλικού πολτού και μελιτοφόρων φυτών», (Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ) (2005) Βαθμός: Άριστα
  • Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Φαρμακογνωσία βιοδραστικών φυσικών προϊόντων (Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, τομέας Φαρμακογνωσίας) (2002)
  • Πτυχίο Xημείας, ΕΚΠΑ (2000)
  • Πτυχίο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Αθήνας (1996)

Διδασκαλία

Προπτυχιακά Εργαστήρια: 

  • ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ι 
  • ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙI 

Πεδία Ερευνητικής δραστηριότητας

  • Ανάπτυξη αναλυτικών μεθόδων (qNMR, LCMS, χρωματομετρικές εφαρμογές) για την ποσοτικοποίηση βιοδραστικών συστατικών σε βοτανικά παρασκευάσματα και τρόφιμα. 
  • Απομόνωση δευτερογενών μεταβολιτών από φυσικές πηγές με φαρμακευτικό και διατροφικό ενδιαφέρον και καθορισμός της δομής τους με φασματοσκοπικές μεθόδους. Ιδιαίτερη έμφαση στην ελιά και το ελαιόλαδο.
  • Xημεία Φυσικών Προϊόντων με έμφαση σε τρόφιμα. 
  • Χημεία-Τεχνολογία τροφίμων.
  • Αναλύσεις αιθερίων ελαίων

Διακρίσεις

  • 4/2018-today: World Olive center for health (Πρόεδρος)
  • 10/2019: Βραβείο για το κορυφαίο πρόγραμμα ARISTOIL στο INTERREG project slam (Βρυξέλλες, EUregions week)
  • 2/2018: 1ο βραβείο στο διαγωνισμό OLIVE CHALLENGE. Πηγή: Φίλαιος/ΣΕΒΙΤΕΛ
  • 2/2016: ARISTOLEO test: 1ο βραβείο καλύτερης εφεύρεσης στην Ελλάδα για το 2015 (Βραβείο: 15,000 €, Πηγή: Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών/Eurobank)
  • 9/2014-6/2016: Affiliate Faculty, Virginia Commonwealth University, School of Medicine, Department of Physiology and Biophysics
  • 10/2013-12/2013: Eπισκέπτρια ερευνήτρια, University of California, Davis-Olive Center
  • 5/2011-11/2011, 7/2012-8/2012: Eπισκέπτρια ερευνήτρια στο University of California, Davis-Department of Food Science
  • 2005: 1o βραβείο καλύτερης αναρτημένης ανακοίνωσης (650 συμμετοχές από 75 χώρες) στο Society of Medicinal Plant Research 53rd Annual Congress Florence 21-25 August 2005.
  • 2005: Travel Grant από την Society of Medicinal Plant Research 53rd Annual Congress Florence 21-25 August 2005
  • 2000-2002: 1ο βραβείο ΙΚΥ για μεταπτυχιακές σπουδές (με κριτήριο επίδοσης)
  • 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001: Υποτροφία Κληροδοτήματος Καντάρη
  • 1992-1993 : Υποτροφία ΙΚΥ προπτυχιακών σπουδών (με κριτήριο επίδοσης)

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

  • “S‐(E)‐Elenolide: a new constituent of extra virgin olive oil” A. Rigakou,  P. Diamantakos, E. Melliou and P. Magiatis,  Journal of the Science of Food and Agriculture, 2019, 99, 5319-5326. 
  • “Quantitation of Oleuropein and Related Phenolics in Cured Spanish-Style Green, California-Style Black Ripe, and Greek-Style Natural Fermentation Olives” R Johnson, E Melliou, J Zweigenbaum, AE Mitchell. Journal of agricultural and food chemistry 2018, 66 (9), 2121-2128. 
  • “Oleocanthalic acid, a chemical marker of olive oil aging and exposure to high storage temperature with potential neuroprotective activity” A. Tsolakou, P. Diamantakos, I. Kalaboki, A. Mena-Bravo, F. Priego-Capote, A. Kaddoumi, E. Melliou, P. Magiatis. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2018, 66 (28), 7337-7346
  •  “Effect of Olive Oil Phenolics on Lipidemic Profile and Oxidative Stress in Mice” N. Demertzis, A. Fotopoulou-Stamatelou, S. Gkinis, M. Kyriazi, E. Karalis, G.Th. Papaiwannou, E. Melliou, A. Kourounakis, P. Magiatis, H. S. Black,  M. Rallis.  J Food Nutrition Dietetics 2018, 2(1): 114.
  • Cultivar influence on variability in olive oil phenolic profiles determined through an extensive germplasm survey. H. Miho, C.M. Díez, A. Mena-Bravo, V.S. de Medina, J. Moral, E. Melliou, P. Magiatis, F. Priego-Capote. Food Chemistry 2018, 266, 192-199
  •  “Quantitative method for determination of oleocanthal and oleacein in virgin olive oils by liquid chromatography–tandem mass spectrometry” V. Sánchez De Medina, H. Miho, E. Melliou, Luque De Castro, P. Magiatis, F. Priego-Capote Talanta, 2017, 162, 24-31. 
  •  “Oleocanthal-rich extra virgin olive oil demonstrates acute anti-platelet effects in healthy men in a randomized trial” K Agrawal, E Melliou, X Li, TL Pedersen, SC Wang, P Magiatis, J. Newman. J Functional Foods 2017, 36, 84-93
  •  “Enhancement of Bioactive Phenols and Quality Values of Olive Oil by Recycling Olive Mill Waste Water” K. Kiritsakis, E. Melliou, P. Magiatis,  D. Gerasopoulos. Journal of the American Oil Chemists' Society, 1-9, 2017.
  • “Ultrahigh-Pressure Liquid Chromatography Triple-Quadrupole Tandem Mass Spectrometry Quantitation of Polyphenols and Secoiridoids in California-Style Black Ripe Olives and Dry Salt-Cured Olives” E Melliou, JA Zweigenbaum, AE Mitchell. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2015, 63 (9), 2400-2405
  • “Oleokoronal and oleomissional: new major phenolic ingredients of extra virgin olive oil” P. Diamantakos, A. Velkou, K. B. Killday, Th. Gimisis, E.Melliou, P. Magiatis. OLIVAE 2015, 122, 22-35 
  • “Quantitative measurement of major secoiridoid derivatives in olive oil using qNMR. Proof of the artificial formation of aldehydic oleuropein and ligstroside aglycon isomers” E. Karkoula,  A. Skantzari, E. Melliou, P. Magiatis, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2014, 62, 600-607. 
  • “Isolation of Megaritolactones and Other Bioactive Metabolites from 'Megaritiki' Table Olives and Debittering Water” E. Mousouri, E. Melliou, P. Magiatis. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2014, 62, 660-667. 
  • “Direct Measurement of Oleocanthal and Oleacein Levels in Olive Oil by Quantitative 1H-NMR. Establishment of a New Index for the Characterization of Extra Virgin Olive Oils” E. Karkoula,  A. Skantzari, E. Melliou, P. Magiatis, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2012, 60, 11696-1170 .

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Τομέας Φαρμακογνωσία και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, 
Τμήμα Φαρμακευτικής,
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πανεπιστημιούπολη
157 71 Ζωγράφου, Αθήνα 
Τηλ.: +30(210) 727 4052
e-mail: emelliou@pharm.uoa.gr