Menu

ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ

ΜΑΓΙΑΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ

Αναπληρωτής Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων

Πλήρες βιογραφικό

 

 

Σπουδές

  • Πτυχίο: Φαρμακευτικής (7/1994, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ). Βαθμός: 9.03 Άριστα.
  • Διδακτορικό Δίπλωμα: Φαρμακευτικής(4/2000, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, τομέας Φαρμακογνωσίας). Τίτλος διατριβής: “Ανάπτυξη και φαρμακολογική αξιολόγηση παραγώγων του φυσικού αντικαρκινικού αλκαλοειδούς ακρονυσίνη”. Βαθμός: Άριστα.
  • Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην “Φαρμακογνωσία βιοδραστικών φυσικών προϊόντων” (10/1997: Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ). Βαθμός: Άριστα

Διδασκαλία

Προπτυχιακά Μαθήματα/Εργαστήρια:

  • ΦΑΡΜΑΚΟΓΝΩΣΙΑ Ι (E505)
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟΓΝΩΣΙΑΣ ΙΙΙ 

Μεταπτυχιακά Μαθήματα: 

  • ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ ΙΙ (ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ 4004)
  • ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ (ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ 4006)
  • ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ (ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ 4009)
  • ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ 
  • ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πεδία Ερευνητικής δραστηριότητας

  • Ανάπτυξη αναλυτικών μεθόδων (qNMR, LCMS, χρωματομετρικές εφαρμογές) για την ποσοτικοποίηση βιοδραστικών συστατικών σε βοτανικά παρασκευάσματα και τρόφιμα. 
  • Απομόνωση δευτερογενών μεταβολιτών από φυσικές πηγές με φαρμακευτικό και διατροφικό ενδιαφέρον (Ελληνική και Μεσογειακή χλωρίδα, φυτά από τροπικές περιοχές, θαλάσσιοι οργανισμοί, μικροοργανισμοί) και καθορισμός της δομής τους με φασματοσκοπικές και συνθετικές μεθόδους. Ιδιαίτερη έμφαση στην ελιά και το ελαιόλαδο.
  • Σχεδιασμός και σύνθεση νέων μορίων με φαρμακολογικό ενδιαφέρον (αναστολείς κινασών, αντικαρκινικά, αντιβιοτικά) βασισμένα σε σκελετούς φυσικών προϊόντων; μελέτη σχέσεων δομής δράσης, βελτιστοποίηση μορίων-οδηγών
  • Αναζήτηση φυσικών leadcompounds με βάση ιστορικά καταγεγραμμένες πηγές (αρχαιοφαρμακολογία) 
  • Πιλοτικές μελέτες απομόνωσης φυσικών προϊόντων σε μεγάλη κλίμακα, με έμφαση στις εφαρμογές ρητινών και την αξιοποίηση γεωργικών αποβλήτων.
  • Αναλύσεις αιθερίων ελαίων
  • Φυσικά προϊόντα μικροβιακής προέλευσης με δράση επί του υποδοχέα της διοξίνης (ΑhR)


Διακρίσεις

  • 9/2014-6/2016: Affiliate Professor, Virginia Commonwealth University, School of Medicine, Department of Physiology and Biophysics
  • 10/2013-12/2013: Επισκέπτηςκαθηγητής, University of California, Davis-Olive Center
  • 1/2013-2/2013: Επισκέπτηςκαθηγητήςστο University of California, Davis-Department of Viticulture and Enology (Honorary invitation).
  • 5/2011-11/2011, 7/2012-8/2012: Επισκέπτηςκαθηγητήςστο University of California, Davis-Department of E.Toxicology
  • 10/2019: Βραβείογιατοκορυφαίοπρόγραμμα ARISTOIL στο INTERREG project slam (Βρυξέλλες, EUregions week)
  • 2/2018: 1ο βραβείο στο διαγωνισμό OLIVECHALLENGE. Πηγή: Φίλαιος/ΣΕΒΙΤΕΛ
  • 6/2016: Τιμητικό βραβείο για τη συνεισφορά στην έρευνα του ελαιολάδου (πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-βραβεία Γαστρονόμου)
  • 6/2016: 1st Award for research related to the health protecting properties of oleocanthal (Πηγή: Oleocanthal International Society, 3rd International Conference of OIS, Olympia 3 June 2016)
  • 2/2016:ARISTOLEOtest: 1ο βραβείο καλύτερης εφεύρεσης στην Ελλάδα για το 2015 (Βραβείο: 15,000 €, Πηγή: Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών/Eurobank)
  • 8/2014: ABB-Elsevier Investigator Award 2014 (Archives of Biochemistry and Biophysics)
  • 8/2009: Egon-Stahl Silver medal: Κορυφαίος ερευνητής κάτω των 40 ετών στο πεδίο της Φαρμακογνωσίας, αναλυτικής φυτοχημείας και σύνθεσης φυσικών προϊόντων (Βράβευση από την Society of Medicinal Plant and Natural Product Research (GA).
  • 7/1999: Βραβείοτης American Society of Pharmacognosy (5th Joint Meeting of ASP, GA, AFERP, PSE Άμστερνταμ 1999)
  • 9/1994: Έπαινος επίδοσης και ήθους. (Φαρμακευτική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών). 
  • 6/1994: Τιμητικό δίπλωμα καλύτερης επίδοσης μεταξύ των φοιτητών όλων των φαρμακευτικών σχολών της Ελλάδας (1ο βραβείο). Πηγή: 7ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο 
  • 1987: Έπαινος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθηματικών (ανάμεσα στους 15 καλύτερους μαθητές σε όλη την Ελλάδα). Πηγή: Ελληνική Μαθηματική Εταιρία.

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

  • “S‐(E)‐Elenolide: a new constituent of extra virgin olive oil” A. Rigakou,  P. Diamantakos, E. Melliou and P. Magiatis,  Journal of the Science of Food and Agriculture, 2019, 99, 5319-5326.
  • “Oleocanthalic acid, a chemical marker of olive oil aging and exposure to high storage temperature with potential neuroprotective activity” A. Tsolakou, P. Diamantakos, I. Kalaboki, A. Mena-Bravo, F. Priego-Capote, A. Kaddoumi, E. Melliou, P. Magiatis. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2018, 66 (28), 7337-7346.
  • “Effect of Olive Oil Phenolics on Lipidemic Profile and Oxidative Stress in Mice” N. Demertzis, A. Fotopoulou-Stamatelou, S. Gkinis, M. Kyriazi, E. Karalis, G.Th. Papaiwannou, E. Melliou, A. Kourounakis, P. Magiatis, H. S. Black,  M. Rallis. J Food Nutrition Dietetics 2018, 2(1): 114.
  •  Cultivar influence on variability in olive oil phenolic profiles determined through an extensive germplasm survey. H. Miho, C.M. Díez, A. Mena-Bravo, V.S. de Medina, J. Moral, E. Melliou, P. Magiatis, F. Priego-Capote. Food Chemistry 2018, 266, 192-199
  • “Molecular characterization of Dalmatian cultivars and the influence of the olive fruit harvest period on chemical profile, sensory characteristics and oil oxidative stability” T. Bilušić, M. Žanetić, I. Ljubenkov, I.G. Mekinić, S. Štambuk, V. Bojović, P. Magiatis. European Food Research and Technology 2018, 244 (2), 281-289
  • “Quantitative method for determination of oleocanthal and oleacein in virgin olive oils by liquid chromatography–tandem mass spectrometry” V. Sánchez De Medina, H. Miho, E. Melliou, Luque De Castro, P. Magiatis, F. Priego-Capote Talanta, 2017, 162, 24-31. 
  •  “Oleocanthal-rich extra virgin olive oil demonstrates acute anti-platelet effects in healthy men in a randomized trial” K Agrawal, E Melliou, X Li, TL Pedersen, SC Wang, P Magiatis, J. Newman. J Functional Foods 2017, 36, 84-93
  • “Enhancement of Bioactive Phenols and Quality Values of Olive Oil by Recycling Olive Mill Waste Water” K. Kiritsakis, E. Melliou, P. Magiatis,  D. Gerasopoulos. Journal of the American Oil Chemists' Society, 1-9, 2017.
  • "Oil Quality parameters and Quantitative Measurement of Major Secoiridoid Derivatives in Neb Jmel olive oil from various Tunisian origins using qNMR and chemometric analysis" A. Ben Mansour, B. Gargouri, E. Melliou, P. Magiatis, M. Bouaziz. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2016, 96, 4432-4439.
  • “Oleokoronal and oleomissional: new major phenolic ingredients of extra virgin olive oil” P. Diamantakos, A. Velkou, K. B. Killday, Th. Gimisis, E.Melliou, P. Magiatis. OLIVAE 2015, 122, 22-35
  • “Quantitative measurement of major secoiridoid derivatives in olive oil using qNMR. Proof of the artificial formation of aldehydic oleuropein and ligstroside aglycon isomers” E. Karkoula,  A. Skantzari, E. Melliou, P. Magiatis, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2014, 62, 600-607. 
  • “Isolation of Megaritolactones and Other Bioactive Metabolites from 'Megaritiki' Table Olives and Debittering Water” E. Mousouri, E. Melliou, P. Magiatis. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2014, 62, 660-667. 
  • “Direct Measurement of Oleocanthal and Oleacein Levels in Olive Oil by Quantitative 1H-NMR. Establishment of a New Index for the Characterization of Extra Virgin Olive Oils” E. Karkoula,  A. Skantzari, E. Melliou, P. Magiatis, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2012, 60, 11696-1170 

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Τομέας Φαρμακογνωσία και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, 
Τμήμα Φαρμακευτικής,
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πανεπιστημιούπολη
157 71 Ζωγράφου, Αθήνα 
Τηλ.: +30 210 727 4052
e-mail: magiatis@pharm.uoa.gr