Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΠΜΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ

Επισκόπηση

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην Κλινική Φαρμακευτική παρέχει τις επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχει ο Κλινικός Φαρμακοποιός. Το πρόγραμμα συνδυάζει την ακαδημαϊκή και θεωρητική μάθηση με την πρακτική εκπαίδευση, έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί να μπορούν να αποκτήσουν τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, κριτικής σκέψης και λήψης αποφάσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την ασφαλή και οικονομικά αποδοτική διαχείριση και χρήση φαρμάκων και ιατρικών συσκευών και την παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης σχετικά με φάρμακα. Οι κλινικοί φαρμακοποιοί παρέχουν φαρμακευτική φροντίδα σε ασθενείς όχι μόνο εντός του νοσοκομείου, αλλά και σε κοινοτικά φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές, σε γηροκομεία κ.λπ. και σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον όπου συνταγογραφούνται και χρησιμοποιούνται φάρμακα. Επιπλέον, οι κλινικοί φαρμακοποιοί μπορεί να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο σε οργανισμούς κλινικής έρευνας.

Η διάρκεια του ΠΜΣ είναι τρία εξάμηνα πλήρους φοίτησης. Τα δύο πρώτα εξάμηνα περιλαμβάνουν θεωρητικά μαθήματα που παρέχονται από μέλη του Τμήματος Φαρμακευτικής και της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας από νοσοκομεία και το δημόσιο τομέα υγείας. Το τρίτο εξάμηνο περιλαμβάνει πρακτική και εφαρμοσμένη κλινική εκπαίδευση για 5 μήνες σε Νοσοκομεία στην περιοχή της Αττικής, όπου οι φοιτητές πραγματοποιούν ανάλυση κλινικών περιστατικών προκειμένου να αξιολογήσουν την καταλληλότητα της φαρμακοθεραπείας των ασθενών. Οι φοιτητές γράφουν εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα στο τέλος κάθε εξαμήνου.
Κάθε μεταπτυχιακός φοιτητές απαιτείται επίσης να ολοκληρώσει μια διατριβή για ένα ερευνητικό θέμα που παρέχεται από έναν ακαδημαϊκό επιβλέποντα.
Προϋποθέσεις και κριτήρια επιλογής

Στο ΠΜΣ Κλινική Φαρμακευτική γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α΄ κύκλου σπουδών των Τμημάτων Φαρμακευτικής ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Οι φοιτητές επιλέγονται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: τον τελικό βαθμό του πτυχίου στη Φαρμακευτική, τον βαθμό της πτυχιακής εργασίας, άλλους προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών σε σχετικό αντικείμενο, τους βαθμούς σε σχετικά προπτυχιακά μαθήματα (Φαρμακολογία, Φαρμακοκινητική, Τοξικολογία, Βιοφαρμακευτική, Παθοφυσιολογία, Κλινική Φαρμακευτική), τον αριθμό δημοσιεύσεων ή παρουσιάσεων σε συνέδρια, συμμετοχή σε σχετικά σεμινάρια/εργαστήρια που σχετίζονται με τον τομέα της Κλινικής Φαρμακευτικής, εργασιακή εμπειρία σε τομείς που σχετίζονται με την Κλινική Φαρμακευτική και συνέντευξη που διοργανώνεται από την επιτροπή του ΠΜΣ. Για Έλληνες και ξένους υποψηφίους, το επίπεδο προφορικής και γραπτής έκφρασης και κατανόησης για την αγγλική γλώσσα πρέπει να είναι B2 (Upper-Intermediate English). Οι ξένοι υποψήφιοι πρέπει επίσης να επιβεβαιώσουν την επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας (επίπεδο C1).

Απαιτήσεις για την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών
Για την απόκτηση ΜΔΕ (Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης) απαιτούνται συνολικά 90 (ενενήντα) πιστωτικές μονάδες (ECTS). 
Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, παρακολούθηση σεμιναρίων και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, κ.α. καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Η διπλωματική εργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS.

Πρόγραμμα Σπουδών

Α΄εξάμηνο:
•    Κλινική Φαρμακολογία Ι /  Παθολογία / Παθοφυσιολογία Ι
•    Εφαρμογή Εργαστηριακών και Αναλυτικών Μεθόδων στη Διάγνωση και Θεραπευτική παρακολούθηση ασθενών
•    Στατιστικές Μέθοδοι και εφαρμογές τους στις Φαρμακευτικές Επιστήμες
•    Προχωρημένη Βιοφαρμακευτική-Φαρμακοκινητική
•    Εφαρμογή της Φαρμακοκινητικής στη Θεραπευτική
•    Διπλωματική εργασία
Β΄εξάμηνο:
•    Κλινική Φαρμακολογία ΙΙ /  Παθολογία / Παθοφυσιολογία ΙΙ
•    Διερεύνηση ενδιαφερουσών περιστατικών της θεραπευτικής και των δηλητηριάσεων
•    Σεμινάρια
•    Διπλωματική εργασία
Γ΄εξάμηνο:
•    Κλινική Πρακτική
•    Διπλωματική εργασία

Τέλη φοίτησης

Τέλη φοίτησης: 2.400 € για ολόκληρο το πρόγραμμα ΠΜΣ, πληρωτέα σε τρεις δόσεις (δηλαδή 800 € για κάθε εξάμηνο). Μπορεί να χορηγηθεί απαλλαγή καταβολής διδάκτρων για φοιτητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.

Σημαντικές πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία του προγράμματος μπορείτε να δείτε στον Κανονισμό του Π.Μ.Σ. και στους παρακάτω συνδέσμους: