Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΠΜΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ – ΔΕΡΜΑΤΟΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ

Περιγραφή

To ΜΔΕ Κοσμητολογία – Δερματοφαρμακολογία προσφέρεται από το Εργαστήριο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του ομώνυμου Τομέα του Τμήματος Φαρμακευτικής (ΕΚΠΑ). Ο κύκλος αυτός των μεταπτυχιακών σπουδών παρέχει στον μεταπτυχιακό φοιτητή, τις θεωρητικές βάσεις μέσω μαθημάτων και τις δεξιότητες μέσω της ερευνητικής εργασίας για τη μελέτη της δρασης,  τοξικότητας και του μηχανισμού δράσης διαφόρων ουσιών  στο δέρμα. Επιπλέον, στοχεύει στην εκμάθηση ανάπτυξης τελικών  τοπικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και καλλυντικών στο δέρμα που περιλαμβάνει τη μελέτη της δράσης και τοξικότητας τους. 

Η διάρκεια σπουδών του ΜΔΕ τρία εξάμηνα πλήρους απασχολήσεως κατά τα οποία οι φοιτητές δεν επιτρέπεται να εργάζονται. Tα δύο πρώτα εξάμηνα περιλαμβάνουν μαθήματα με εξετάσεις στο τέλος κάθε εξαμήνου (60 πιστωτικές μονάδες) και Πρακτική Άσκηση το Νοσοκομείο Δερματικών Νόσων Ανδρεάς Συγγρός, στο Τμήμα Φαρμακευτικής και στη Βιομηχανία Φαρμάκων και Καλλυντικών. Τους τελευταίους εννιά μήνες πραγματοποιείται ερευνητική εργασία (30 μονάδες) σε κάποιο από τα αντικείμενα της πρώτης παραγράφου ή συνδυασμό τους. Η ερευνητική εργασία πραγματοποιείται στην Φαρμακευτική, στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός ή σε  αναγνωρισμένο Ερευνητικό Κέντρο.  Στα μαθήματα περιλαμβάνονται τα αντικείμενα Ανατομία-Φυσιολογία-Παθολογία του Δέρματος, Δερματοφαρμακολογία, Δερματοτοξικολογία, Ανοσολογία , Βιοχημεία και γενετική Δέρματος, Κοσμητολογία, Νομοθεσία Τοπικών Σκευασμάτων, Αξιολόγηση Δράσεως και Τοξικότητας Τοπικών Μορφών, Περιβάλλον – Διατροφή και Δέρμα, Μοριακή Φαρμακολογία, Μικροβιολογία, Βιοστατιστική, Φυσικά Προϊόντα, Νανοτεχνολογία, Φαρμακευτική Επιχειρηματικότητα.

Ο στόχος του ΜΔΕ είναι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις στον επαγγελματικό χώρο, δηλαδή στο Νοσοκομείο, τη Βιομηχανία Τοπικών Φαρμάκων, Καλλυντικών και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, σε εθνικούς ή ευρωπαϊκούς φορείς (Εθνικός ή Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) αλλά και στο χώρο της έρευνας.

Προϋποθέσεις εισαγωγής 

Δεκτοί γίνονται απόφοιτοι Ιατρικής και Φαρμακευτικής σε ποσοστό 80% και άλλων συγγενών με το αντικείμενο του μεταπτυχιακού ειδικεύσεων όπως χημικών, βιολόγων, βιοχημικών, χημικών μηχανικών σε ποσοστό 20%. Τα κριτήρια εισαγωγής περιλαμβάνουν τον βαθμό πτυχίου και τους βαθμούς στα σχετιζόμενα μαθήματα (Φαρμακολογία, Βιοχημεία, Βιολογία κλπ), συστατικές επιστολές, επιπλέον πτυχίο ή ΜΔΕ σε παρόμοιο αντικείμενο. Η ερευνητική εμπειρία στο πεδίο ενδιαφέροντος ή παρόμοιο πεδίο, η οποία εποδεικνύεται με δημοσιεύσεις ή παρουσιάσεις σε συνέδρια αποτελεί λαμβάνεται υπόψη ως σημαντικό προσόν για την επιλογή. Λεπτομέρειες μπορούν να βρεθούν στον σχετικό κανονισμό του ΜΔΕ. Οι απόφοιτοι Τμημάτων της Αλλοδαπής πρέπει να προσκομίσουν πτυχίο που να έχει αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ. Το επίπεδο γνώσης της Αγγλικής γλώσσας πρέπει να είναι τουλάχιστον Β2.

Kάθε υποψήφιος πρέπει να συμμετάσχει σε συνέντευξη με την επιτροπή ΜΔΕ.

Μαθήματα

Ανατομία-Φυσιολογία-Παθολογία του Δέρματος 
Αξιολόγηση Δράσεως και Τοξικότητας Τοπικών Μορφών 
Φαρμακευτική Μικροβιολογία
Στατιστικές μέθοδοι και Εφαρμογές στις Φαρμακευτικές Επιστήμες
Περιβάλλον – Διατροφή και Δέρμα 
Βιοχημεία Δέρματος και Φαρμακογενωμική
Νανοτεχνολογία και φυσικά προϊόντα στην φαρμακολογία δέρματος και κοσμητολογία 
Εφαρμοσμένη Φαρμακευτική Ανάλυση 
Μοριακή Φαρμακολογία και Οξειδωτικό Στρες
Βασική Ανοσολογία και Ανοσολογία Δέρματος 
Κοσμητολογία
Φαρμακευτική Επιχειρηματικότητα

Κλινική και Πρακτική Άσκηση στη Φαρμακευτική Βιομηχανία ή Βιομηχανία Καλλυντικών (12 ECTS)

Δίδακτρα 

Το μεταπτυχιακό περιλαμβάνει καταβολή διδάκτρων, 2400 Ευρώ συνολικά κατανεμημένα σε εξαμηνιαίες δόσεις. Προβλέπεται απαλλαγή σε περίπτωση δυσκολίας – αδυναμίας καταβολής.

Επιβλέποντες

Ο αν. καθηγητής M. Ράλλης από το Εργαστήριο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του ομώνυμου Τομέα του Τμήματος Φαρμακευτικής (ΕΚΠΑ).   Η ερευνητική εργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με άλλα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Φαρμακευτικής, μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής, από το Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός, και του ΤΕΙ Αθηνών και ερευνητές από Ινστιτούτα Έρευνας, όπως το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ινστιτούτο Ραδιοϊστόπων Δημόκριτος, το Ινστιτούτο Alexander Flehming, το Ινστιτούτου Ιατροβιολογικών Ερευνών.

Διδακτορική διατριβή  

Για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής γίνονται δεκτοί κάτοχοι πτυχίου ΜΔΕ σε σχετικό επιστημονικό πεδίο. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ μπορούν να πραγματοποιήσουν απευθείας διδακτορική διατριβή, χωρίς ΜΔΕ, αν έχουν βαθμό πτυχίου άριστα. 

 

Σημαντικές πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία του προγράμματος μπορείτε να δείτε στον Κανονισμό του Π.Μ.Σ. και στους παρακάτω συνδέσμους: