Αρχική σελίδα » Γραμματεία » Προβολή νέων

Προβολή νέων

27.07.2018

Επιπρόσθετες δράσεις σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές

 

Αθήνα, 26/07/2018


Επιπρόσθετες δράσεις σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές

 

Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σε συνέχεια της χθεσινής ενημέρωσης, διεξάγονται μέχρι σήμερα επιπλέον οι παρακάτω δράσεις από τα διάφορα Τμήματα και Σχολές του ΕΚΠΑ:

1. Το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής του Στόματος της Οδοντιατρικής Σχολής βρίσκεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή και με την Κοσμήτορα των Επιστημών Υγείας (Γουδή), ώστε να συμβάλλει μέσω της εξειδίκευσής του για την όσο δυνατόν ταχύτερη αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων.

2. Υπάρχει σημαντική συμμετοχή στις Μονάδες Αιμοδοσίας του Αρεταίειου Νοσοκομείου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν καθώς και σε Μονάδες Αιμοδοσίας Νοσοκομείων της Αττικής από μέλη της Κοινότητας του ΕΚΠΑ. Αυτή η δράση έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε πλάσμα.

3. Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής μαζί τους Συναδέλφους της Α Πανεπιστημιακής Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός όπου νοσηλεύεται σημαντικός αριθμός ασθενών λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, αρκετοί από τους οποίους έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης αναπνοής, ενημέρωσαν την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία που προσήλθε στο νοσοκομείο.

4. Η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας οργανώνει πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018. Σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς για τις ανάγκες αμέσου προτεραιότητας που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί, συγκεντρώνει φαρμακευτικό υλικό: Betadine, γάζες, παυσίπονα, αναπλαστικές κρέμες, ορούς για καθαρισμό πληγών, αντιβιοτικές κρέμες (fucidin, fucicort, κορτιζονούχες κρέμες). Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται καθημερινά 09:00-14:00 στη Γραμματεία του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας (κτήριο ΔΝΕΓ, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) μέχρι και την Τετάρτη 01/08/2018. Για τα άλλα είδη (τρόφιμα και λοιπό υγειονομικό υλικό) η Φιλοσοφική Σχολή ενισχύει την πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής και παρακαλεί τα μέλη της να ανταποκριθούν σε αυτή την προσπάθεια. Επίσης, όσα μέλη της Σχολής είναι εθελοντές αιμοδότες, παρακαλούνται να βοηθήσουν τις σχετικές πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου Αθηνών.

5. Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ συμμετέχει σε διάφορες δράσεις για την υποστήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πρόσφατες πυρκαγιές. Συγκεκριμένα:

α. Έχει θέση στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας Ομάδα Εθελοντών Προπτυχιακών Φοιτητών και Νοσηλευτών Μεταπτυχιακών Φοιτητών

β. Το ΠΜΣ «Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας» θα συμβάλει στη σειρά δράσεων με το ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

γ. Έχει καλέσει εργαζόμενους και φοιτητές που μπορούν να προσέλθουν στις αιμοδοσίες και να προσφέρουν αίμα για τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη

δ. Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος συμμετέχουν μέσω Επιστημονικών και Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών σε Δράσης άμεσης και μακροπρόθεσμης υποστήριξης πυροπαθών παιδιών και ενηλίκων.


6. Το ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με μέλη ΔΕΠ και Επιστήμονες του Τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής διοργανώνουν ψυχοκοινωνικές υποστηρικτικές δράσεις.


Θάνος Δημόπουλος
Πρύτανης ΕΚΠΑ